top of page

Het “smove” life principe - een optimale balans tussen werk en privé

In onze steeds dynamischer wordende wereld, waar deadlines en prestatiedruk aan de orde van de dag zijn, is het vinden van een gezonde werk-privé balans van essentieel belang voor ons welzijn. Het is niet slechts een modieuze term, maar eerder een fundamenteel aspect van een bevredigend en gezond leven. Daarom staat een evenwichtige levensstijl centraal bij smove, waarbij slim bewegen een sleutelcomponent is in ons dagelijks leven.


Waarom een Gezonde Werk-Privé Balans?

Of het nu die ene deadline is, dat etentje met vrienden of toch weer racen om de kids op tijd op te halen. Dagelijks zijn wij allemaal druk bezig met het balanceren van meerdere belangrijke prioriteiten. Een gezonde werk-privé balans draait niet alleen om het aantal uren dat je aan je bureau doorbrengt versus de tijd die je thuis doorbrengt. Het gaat om het creëren van een harmonieus evenwicht tussen professionele verantwoordelijkheden en persoonlijke ontspanning.


Hoe lukt het ons dan toch om gezond en energiek de dag door te komen? “Practice what you preach”! Daarom zorgt elke smover er dagelijks voor: genoeg beweging, sociale verbinding en voldoende mentale ontspanning. Hier zijn enkele redenen waarom dit van vitaal belang is:

  1. Mentale Gezondheid: Overmatige werkbelasting kan leiden tot stress, angst en burn-out. Een goede balans stelt je in staat om mentaal op te laden en vermindert het risico op uitputting.

  2. Fysieke Gezondheid: Een constant hoge werkdruk kan ook fysieke gezondheidsproblemen veroorzaken. Door tijd te nemen voor ontspanning en lichaamsbeweging, bevorder je je algemene welzijn.

  3. Productiviteit en Creativiteit: Regelmatige pauzes en ontspanning stimuleren de productiviteit en creativiteit. Je zult merken dat je, na een welverdiende rustperiode, frisser en scherper terugkeert naar je werk.


7 praktische tips voor een gebalanceerd ‘smove’ life:

  1. Genoeg bewegen: Stiekem zitten we allemaal veel te veel, waarom niet je meetings op verschillende locaties boeken? Tussen de meetings door word je dan gedwongen om even te lopen. Naast fysieke beweging geeft dit je ook de kans om je hoofd weer even “leeg” te maken.

  2. Zorg voor sociale interactie: Samen lunchen, je 1-op-1 doen over een wandeling of geregeld eerder de werkdag afsluiten met bijvoorbeeld een potje bowlen. Of als je dit wil combineren met bewegen; samen smoven!

  3. Stel duidelijke grenzen: Leer 'nee' te zeggen en stel grenzen voor jezelf. Zowel in je professionele als persoonlijke leven zijn duidelijke grenzen cruciaal.

  4. Prioriteiten stellen: Identificeer de meest kritieke taken en richt je aandacht daarop. Soms is het oké om minder belangrijke zaken op een laag pitje te zetten.

  5. Plan (mentale) ontspanning: Net zoals je vergaderingen plant, plan ook tijd voor ontspanning. Dit kan variëren van een wandeling in de natuur tot simpelweg een boek lezen. Je moet daarom ook niet gek opkijken als je onze smovers zit opstaan van hun bureau om te gaan jongleren.

  6. Flexibiliteit omarmen: Begrijp dat de balans niet altijd perfect kan zijn. Er zullen drukkere tijden zijn op het werk, gevolgd door rustigere periodes. Flexibiliteit is de sleutel.

  7. Communicatie: Bespreek je behoefte aan een gezonde balans met collega's en familie. Open communicatie voorkomt misverstanden en creëert begrip.


Een Investering in Jezelf

Een gezonde werk-privé balans is geen luxe, maar een investering in jezelf. Het stelt je in staat om niet alleen professioneel te groeien, maar ook op persoonlijk vlak. En smove draagt daar graag aan bij. We brengen niet alleen anderen in beweging of dagen ze mentaal uit, we doen dit zelf meerdere keren per dag. Door dit te implementeren binnen het bedrijf, levert dat meer focus, energie en plezier op tijdens het werken. Neem de tijd om de balans te vinden die voor jou werkt, join the smovement en geniet van een gezond, evenwichtig leven.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page